Stvorimo zajedno pripremljenu okolinu

Stvorimo zajedno pripremljenu okolinu

Čini li ti se da je opremanje pripremljene okoline skup i kompliciran proces? Ne mora biti. Danas ću ti pomoći da zajedno isplaniramo njezino pripremanje.

Ovaj blog post možeš smatrati praktičnim vodičem koji će ti pomoći u prvim koracima prema pripremljenoj okolini. 

 

Zašto je potrebna pripremljena okolina?

Pripremljena okolina potiče djecu na rad, učenje i istraživanje. To je privlačno, toplo i ugodno mjesto u koje se rado vraćaju. Također im omogućava slobodan izbor aktivnosti, slobodu i samodisciplinu.

Maria Montessori je u radu s djecom primijetila da destimulirajuća i siromašna okolina utječu na psihičko stanje neke djece. U prvoj dječjoj kući, Casa dei Bambini, djeci su nuđeni različiti didaktički materijali koji su poticali razvoj osjetila i motoričkih vještina. Primijetila je da djeca uče brzo i s radošću kada borave u prostoru koji je prilagođen njihovim potrebama. Osim prigodnih didaktičkih materijala, pripremljenu okolinu čine i drugi ključni elementi.

 

Namještaj

Stolovi i stolice u učionici su stabilne, lagane za prenošenje i odgovarajuće veličine za djecu. Lagane su kako bi ih djeca mogla samostalno premještati po želji i postaviti u krug za vježbe tišine. Maria Montessori preporučuje da stolovi budu različitih oblika te da imamo stolove i s jednim mjestom za samostalan rad djeteta. U svojoj knjizi Otkriće djeteta spominje da su stolići u dječjoj kući bili toliko lagani da ih je dvoje četverogodišnjaka moglo samostalno prenositi. Također preporučuje da i umivaonik bude visinom prilagođen djeci kako bi ga djeca mogla samostalno koristiti.

 

Ormarići

Ormari su također niski, lagani i jednostavni. Na policama su pregledni i uredno složeni materijali smješteni u visini djetetova dosega. Tako dijete u svakom trenutku može uzeti i vratiti pribor bez pomoći odrasle osobe. Poželjno je da su police otvorene da dijete može vidjeti gdje se nalaze materijali, ali i da materijali mogu potaknuti i motivirati dijete na rad.

Za učionicu sam odabrala jednostavne, bijele i otvorene police. Billy police iz Ikee nam služe za materijale, knjige i suvenire. Nisu previsoke, tako da djeca bez problema mogu uzeti i vratiti materijale na njih. Na najgornji dio police samo postavila igre, kartu i suvenire koju su također u dječjem dosegu.

Prema kojem redoslijedu, predmetu i temama su poredani materijali na našim policama te koja načela slijede, saznaj u prijašnjem članku.

Za sljedeću godinu sam pripremila i stalak za knjige (koji mi nažalost nije stao u trenutnu učionicu). Stalak za knjige mi se čini odličan jer su na njemu knjige izložene tako da svojim naslovnicama pozivaju djecu na čitanje.

 


(Prikaz polica s materijalima)

Tepisi

Osim za stolom, djeca mogu raditi i na tepihu. Zato učionice uređene prema principima Montessori pedagogije često imaju male tepihe raznih boja. Djeca mogu postaviti tepih na slobodnu površinu, na njih donijeti materijal za rad i raditi tamo gdje se osjećaju najugodnije. Zato djecu na samom početku upoznajemo s načinom odmatanja i zamatanja tepiha.

U našoj učionici imamo veliki okrugli tepih oko kojeg se odvijaju sve vježbe tišine. Tepih mnogima služi i kao glavno mjesto za rad s materijalima, ali i za odmor kad god je slobodan. Budući da je velik, na njemu ima dovoljno mjesta da nekoliko djece može raditi s materijalima.

Također imamo i manje tepihe za rad. Ovisno o materijalu, ponekad im je za rad dovoljan jedan mali tepih. Kada rade s materijalom koji ima više predmeta, djeca polože nekoliko tepiha zajedno. Nisam mogla pronaći po prihvatljivoj cijeni tepihe koji su dovoljno lagani i tanki da ih djeca mogu samostalno koristiti pa sam se odlučila na kupaonske tepihe. Pokazali su se odlični i praktični, i za korištenje, ali i za spremanje.

 

 
(Manji tepih za rad s materijalima)

 

Kutije, košare i pladnjevi

Manje materijale često stavljamo u kutije ili košare. Tako dijete što lakše može uzeti željeni materijal i odnijeti ga na radno mjesto. Djeca se mogu poslužiti i drvenim pladnjevima koji im olakšavaju donošenje i pospremanje materijala. Paula Polk Lillard (u knjizi Montessori u učionici) preporučuje da pladnjevi, kutije i košare budu u neutralnim bojama kako ne bi skretali pozornost s materijala.

U razredu su nam se korisnima za korištenje pokazali drveni pladnjevi koje sam u setu od tri komada kupila u Repromaterijalima. Neutralnih su boja, različitih dimenzija, lagani i cjenovno prihvatljivi.

 


(Prikaz košara, kutija i pladnjeva u kojima su materijali)

 

Uređenje zidova

Maria Montessori preporučuje da zidove učionica ukrasimo slikama koje su u dječjoj visini. Savjetuje da slike mogu prikazivati ugodne prizore, cvijeće, životinje te povijesne i svetačke prizore.

U knjizi Otkriće djeteta spominje da se na zidu dječje kuće isticala Raffaelova Madonne delle seggiola (Gospa koja sjedi). Slika je bila simbol dječje kuće te je simbolizirala uzdizanje majke, napredak žena i zaštitu potomstva.

 

Živi svijet

Idealno je ako se u učionici nalaze biljke i manje životinje o kojima djeca mogu zajedno brinuti. Još bolje bi bilo da imate vrt za uzgajanje biljaka u kojem djeca mogu provoditi i slobodno vrijeme. Biljke nam pomažu da djecu podučimo kako brinuti o njima, kako ih rezati, čistiti i zalijevati. Također nam mogu poslužiti za usvajanje naziva dijelova biljke, ali i za usvajanje naziva različitih vrsta biljaka (začina, cvijeća i sl.).

Kod nas u razredu je trenutno nekoliko cvjetova i grah koji smo zajedno posijali. U školi imamo nekoliko gredica koje djeca pomažu uređivati i zalijevati.

  

 

Dio pripremljene okoline je i dobro pripremljen učitelj i odgajatelj. Što nam Maria Montessori preporučuje u radu s djecom, saznaj u sljedećem članku.

 

Za kraj moram spomenuti da ovaj članak nije sponzoriran. Svaki namještaja koji sam spomenula ovdje, je ono što svakodnevno koristimo u učionici i što se pokazalo učinkovitim u radu. Omjer cijene i kvalitete svih predloženih materijala je dobar pa ti oni mogu pomoći u prvim koracima opremanja pripremljene okoline.

Natrag na blog

3 komentara

Stvarno super članak! Vraćam se u vrtić za par dana kao odgojiteljica i jedva čekam sobu dnevnog boravka preurediti prema vašim uputama. Stvarno su mi neki savjeti pomogli😊

Pozz,

Teta Klara

Klara

Odlicni savjeti! Od ponedjeljka tek ulazim u ovaj svijet i drago mi je da sam otkrila baš Vas. Nadam se da će se moji učenici u produženom boravku veseliti Vašim karticama s minijaturama. Do kraja školske godine nadam se da ćemo ih sve skupiti 🤭😅
Lp, Ana

Ana

Volela bih da više ovakvih informacija znala ranije, mnoge su primenljive i za uređenje kuće, pa je tako i nama i deci i pristupačnije i lakše!

Sanja

Komentiraj