Tajne stvaranja vježba tišine: Vodič za tvoje buduće vježbe

Tajne stvaranja vježba tišine: Vodič za tvoje buduće vježbe

Sada kada znaš koje su koristi vježba tišine, kako ih provoditi te kako one izgledaju, vrijeme je da ti pomognem da zajedno osmislimo tvoje vježbe tišine. Pokazat ću ti kako izgleda moj proces u stvaranju novih vježba tišine i gdje najčešće zapnem u njihovom planiranju. Na kraju članka se nalaze kratka pitanja koja će te voditi u planiranju novih vježba ("kuharica za vježbe tišine" 👩🏻‍🍳).

 

1. Tema vježbe tišine

Prvi korak u osmišljavanju nove vježbe tišine može biti određivanje njezine teme. Vježbe tišine možemo napraviti na bilo koju temu. Možemo ih povezati s temom koju radimo taj dan ili tijekom cijelog tjedna. U nastavku slijede neke od tema koje ti mogu pomoći kod planiranja budućih vježba.

 

Godišnja doba

Za svako godišnje doba možemo pripremiti temu povezanu s motivima specifičnima za to godišnje doba. Za ljeto to može biti vježba tišine sa školjkama, vježba s ljetnim motivima poput Morske vježbe tišine i sl. Za jesen možemo pripremiti mandalu s jesenskim motivima (češerima, lišćem, drvenim oblicima), a za zimu vježbu u kojoj ćemo kititi jelku ili tražiti parove pahuljica.

 

Književna djela

Vježbe tišine možemo povezati s lektirom ili knjigama koje čitamo. U takvim vježbama dijelove iz knjige prenosimo na kartice. U razredu smo lektiru Životinjska abeceda obradili tako da smo svakom slovu od brusnog papira pridružili minijaturu životinje koja se pod tim slovom spominje u knjizi. U sljedećoj vježbi tišine smo svakom slovu dodali i stihove iz knjige. Istu vježbu tišine sam pripremila i za knjige Vrlo gladna gusjenica, Kako sanjaju stvari i mnoge druge. Iako je koncept tih vježba bio sličan, svaka je sadržavala drugačije predmete i kartice. Upravo zato su djeca uživala u svakoj od tih vježba.

 

Nastavne jedinice

Vježbe tišine možemo povezati s nastavnom jedinicom koju radimo taj dan ili tijekom cijelog tjedna. Npr. vježba tišine Cvijeće nam može biti uvod u sat gdje čitamo i pišemo pjesme o cvijeću. Kasnije je možemo povezati i s Likovnom kulturom gdje ćemo crtati ili slikati cvijeće, izrađivati ga i sl.

Za nastavnu jedinicu iz prirode u 3. razredu Živi svijet voda stajaćica sam pripremila vježbu tišine koja nam je kasnije ostala u razredu kao vježba za samostalni rad i ponavljanje. Za svaku biljku i životinju iz udžbenika napravila sam karticu s fotografijom, nazivom i opisom. Na satu ponavljanja smo vježbu izveli tako da su u prvom krugu fotografiji pridružili naziv, a u drugom krugu karticu s informacijom. Vježba im je bila zanimljiva jer su se na kartici s informacijom nalazile i zanimljivosti kojih nije bilo u udžbeniku. Odlično nam je poslužila za ponavljanje, ali i za daljnji rad na tu temu.

 

Vježbe tišine bez teme

Vježbe tišine ne trebaju nužno biti povezane s nekom određenom temom. Neke od njih nam služe samo za opuštanje, umirivanje i uživanje u tišini. To su vježbe poput Mandale, Vježbe koja vodi prema tišini i sl.

Spomenute teme su samo neki od primjera koji će ti pomoći u tvojim prvim vježbama. Sve vježbe koje radimo mogu biti na bilo koju temu.


(Vježba tišine Živi svijet voda stajaćica)

 

2. Cilj vježbe tišine

Sljedeći korak je određivanje cilja vježbe. Naravno, cilj svake vježbe je da se djeca opuste, umire svoje misli, obrate pozornost za svijet oko sebe, iskuse unutarnji mir i sl. Vježbe tišine koje pripremamo će uz te, često imati i druge ciljeve. Poslužit će nam da djecu motiviramo, zainteresiramo ili da im približimo neku temu koja nam je bitna za taj dan ili to razdoblje.

Prije kraja prošle nastavne godine sam znala da želim osmisliti vježbu koja će biti povezana s ljetom i životinjama (1. korak - odredila sam temu). Kao inspiracija mi je poslužila knjiga Najčudnije životinje na svijetu u kojoj su me najviše zainteresirale zanimljivosti o meduzama. Tada sam odredila da je cilj moje vježbe približiti djeci zanimljivosti o meduzama i zainteresirati ih za daljnje istraživanje meduza.

 


(Vježba tišine Meduze)

 

3. Primjerenost vježbe

Kod planiranja vježbe tišine trebamo pripaziti na dob djece za koju planiramo vježbu. Kada sam pripremala vježbe za mlađu djecu, često sam uključivala konkretne predmete, minijature i privlačne fotografije kako bi njihov interes za vježbu bio što veći. S vremenom sam postupno uvodila kartice s kraćim pa kartice s dužim tekstom. O tome mi je ovisilo jesu li djeca u razredu čitači te mogu li samostalno pročitati duži tekst.

 

4. Vježbe tišine i načela Montessori pedagogije

Budući da su vježbe tišine dio Montessori pedagogije, one slijede i njezina načela.

Kod vježba pazimo da idu od jednostavnog prema složenom i od konkretnog prema apstraktnom. Zato često pripremamo konkretne predmete kojima pridružujemo kartice. Ne trebaš brinuti ako ne možeš skupiti sve konkretne predmete jer ti često umjesto njih mogu poslužiti i fotografije.

Kod vježba kontrolu pogreške najčešće stavljamo na stražnju stranu predmeta i kartica. Kod nekih vježba kontrola pogreške nam nije potrebna (npr. Mandala).

 


(Vježba tišine Svemir u kojoj konkretnim predmetima pridružujemo kartice)

 

5. Prikupljanje materijala

Kada imamo ideju, temu i ciljeve svoje nove vježbe tišine, krećemo s njezinom izradom. Tu se često javlja pitanje, gdje prikupiti informacije. Ja najčešće uzimam dječje knjige i enciklopedije jer su u njima napisane informacije već prilagođene djeci. Ako je potrebno, produbljujem ih informacijama s interneta.

Ako planiram vježbu za koju su mi potrebni konkretni predmeti, često ih uzimam iz postojećih vježba, a ponekad kupim ono što mi je dodatno potrebno. Često nemam sve predmete (i to je u redu). Oni predmeti koje imam mi u tom slučaju služe kao uređenje središnjeg dijela kruga.

 


(Središnji dio kruga vježbe tišine Živi svijet voda stajaćica)

 

6. Izrada materijala, priprema vježbe

Kada prikupimo informacije, fotografije i predmete, izrađujemo kartice i pripremamo ih za vježbu. Provjeravamo jesu li sve informacije točne i imamo li dovoljno kartica. Također određujemo što bi se moglo nalaziti u središtu kruga.

 

7. Provedba vježbe

Jednom kad je vježba spremna, opusti se i uživaj u njezinom izvođenju. Kao što sam spomenula u prošlom članku, važno je da smo mi odrasli tijekom vježbe mirni i sabrani jer tu smirenost i opuštenost prenosimo na djecu.

  

Budi kreativna u osmišljavanju novih vježbi tišine te uživaj u njihovom provođenju. Bez obzira koju temu izabereš, vjerujem da će djeca s kojom radiš uživati u svakoj pripremljenoj vježbi tišine.

U nastavku se nalazi skraćeni obrazac s pitanjima iz članka koji će ti pomoći u planiranju tvojih vježba.

Bit će mi jaaaako drago da mi u komentaru ili poruci napišeš koju si vježbu tišine osmislila uz ove korake. 🥰✨

  

 

PITANJA ZA INSPIRACIJU TIJEKOM STVARANJA VLASTITE VJEŽBE TIŠINE ("kuharica za vježbe tišine" 👩🏻‍🍳)

   1. Za koju temu želiš napraviti vježbu tišine?

Primjeri za inspiraciju:

a) godišnja doba
b) književno djelo
c) nastavnu jedinicu/ishod
d) nešto treće (npr. svemir, boje, voće…)
e) moja vježba tišine ne pripada ni u jednu temu (npr. Vježba koja vodi prema tišini)

 

    2. Što želiš postići svojom vježbom tišine?

Zainteresirati djecu za…

Približiti djeci…

Motivirati ih za…

 

    3. Je li vježba tišine primjerena dobi djece za koju je namijenjena?

Kako mogu pojednostaviti vježbu?

Kako mogu vježbu napraviti kompleksnijom?

 

    4. Slijedi li vježba tišine načela Montessori pedagogije?

Uključuje li osjetila?

Ide li od jednostavnog prema složenom?

Ide li od konkretnog (predmeta) prema apstraktnom (karticama)?

Ima li kontrolu pogreške i je li ona uopće potrebna?

 

    5. Prikupljanje materijala

Gdje ću prikupiti informacije (knjige, enciklopedije, internet…) i fotografije?

Gdje ću nabaviti predmete (ako su mi potrebni) za vježbu?

 

    6. Izrada materijala i priprema vježbe.

 

    7. Provedba vježbe. 

Back to blog

1 comment

Ovo su predivne upute za vježbe tišine, radite stvarno divan posao😍
Nakon svakog posta, postanem inspirirana 🙂
Skinula sam Vašu morsku vježbu tišine, jedva čekam da ju pripremim😍

Marina Karagic

Leave a comment