Moć tišine: Kako vježbe tišine donose mir i fokus

Moć tišine: Kako vježbe tišine donose mir i fokus

Danas je riječ o temi koja je pridobila najveću pozornost na Instagramu, o kojoj smo organizirale čak 3 radionice i koja je omiljena među učenicima – vježbe tišine. Saznaj što su one te koja su njihova obilježja i dobrobiti.
 

Što je tišina?

Tišina je jedan on najznačajnijih i temeljnih principa Montessori pedagogije. Ona nije samo prestanak buke, već je puno dublji koncept. Ona potiče djecu i odrasle da se opuste, umire svoje misli, usmjere pozornost na zvukove i pokrete oko sebe te iskuse unutarnji mir.
 
Mnogi smatraju da se tišina postiže zapovijedima te se povezuje s negativnim iskustvima (ššš, budi tiho, prestani pričati). U Montessori pedagogiji, ona ne nastaje nametanjem, već dolazimo do nje poznavanjem i vježbom.
Maria Montessori je tijekom svog rada otkrila da djeci odgovara tišina koju su sami načinili. Vidjela je da im je ugodno u takvom okruženju te da ga žele ponoviti.
 
Tišinu postižemo, uvodimo i vježbamo uz vježbe tišine. One nam pomažu da doživimo svijet oko sebe i da iskusimo mir.


 

5 obilježja vježba tišine

1. Trajanje

Vježbe tišine ne traju dugo. Nije zadano koliko trebaju trajati već njihovo trajanje prilagođavamo djeci. Tu uzimamo u obzir njihovu dob i koliko su često sudjelovala u vježbama.
 

 2. Osjetila

One obuhvaćaju što više osjetila, po mogućnosti sva. Kod pripremanja vježbe trebamo pripaziti na estetsku privlačnost (osjetilo vida). Zato često materijale stavljamo na jednobojni tepih ili platno, a sredinu kruga uređujemo prigodnim predmetima (npr. školjkama kod morske/ljetne vježbe tišine).
Dodirom možemo stvoriti efekt iznenađenja tako da predmete u posudi prekrijemo platnom. U takvim vježbama djeca trebaju bez gledanja opipati i uzeti jedan od predmeta.

 


(Primjer kako možemo urediti sredinu kruga kod vježbe tišine)

3. Objašnjavanje

Vježbe tišine se provode sa što manje govora i objašnjavanja. Prvih nekoliko puta kada tek uvodimo djecu u vježbe tišine, objašnjavamo ih kratko i jasno. Već u kasnijim vježbama im je dovoljno pokazati kako se one izvode. To činimo tako da mi krenemo prvi.
 

4. Pokreti

Kod vježba tišine je naglasak na mirnom izvođenju pokreta. Djeci pokazujemo to polako izvođenje tijekom cijelog postupka. Polako ustajemo, radimo ono što je predviđeno, polako provjeravamo kontrolu pogreške ako je ima i biramo sljedeću osobu. Također pokušamo smanjiti nepotrebne pokrete (npr. popravljanje kose, naočala i sl.) jer su i to pokreti koje bi djeca mogla kopirati od nas tijekom vježbe.
 


(Mirno izvođenje pokreta kod vježba tišine)

5. Načela

Vježbe tišine slijede i ostala načela Montessori pedagogije. Kod pripreme novih vježba pripaziti da idu od jednostavnog prema složenom i od konkretnog prema apstraktnom (npr. predmetu pridružujemo karticu s fotografijom, pa nazivom).
Poželjno je da vježbe imaju kontrolu pogreške kako bi dijete znalo je li dobro izvelo zadatak.


Zašto vježbe tišine

Tijekom rada s različitom djecom sam primijetila istu stvar: nakon vježbe tišine djeca su opuštena, smirena i spremna za rad. Vježbe im omogućavaju da se odmaknu od jutarnje užurbanosti i problema te da spremni krenu s novim nastavnim danom.
Zato su mi nekako najdraže one vježbe tišine koje nisam planirala. Vježbe koje sam već imala spremne, a koje sam prije nastave postavila u krug. Takve vježbe pripremim kada vidim da su potrebne nekima ili većini djece u razredu. Nakon tih vježba vidim najveće promjene kod djece.


(Primjer vježbe tišine)


Tvoj sljedeći korak

Isprobaj sve napisano u članku uz Morsku vježbu tišine koju možeš besplatno preuzeti!
Preuzmi dokument, izradi kartice prema uputama i pripremi vježbu. Može vam poslužiti kao uvod u ljeto i praznike koji nam dolaze, tijekom ljeta, a i u rujnu kada se prisjećamo svega što smo radili.
Možeš je provesti tako da obuhvati što više osjetila, objasni je uz što manje govora, izvedi je uz mirne pokrete i naravno, uživaj u njoj jer i to prenosimo na djecu. 😊

  
Kada ti pripremaš svoju vježbu tišine, pošalji ovaj članak nekome tko ih također voli provoditi i kome bi ova vježbica odlično došla. 🥰


(Morska vježba tišine)
Natrag na blog

4 komentara

Hvala vam od srca na podršci! Jako mi je drago što vam je ovaj članak bio koristan. 🥰🥰🥰

LARIN MONTESSORI SVIJET

Hvala na još jednoj divnoj ideji za vježbu tišine. Idući tjedan ću je probati u vrtiću. :)

Marija Jukić

Prekrasno :) Hvala Vam što ste nas naučili ovoj igri / vježbi. :)

Lucija

❤️❤️❤️❤️

Petra

Komentiraj