Jednostavnim koracima do vježbe tišine

Jednostavnim koracima do vježbe tišine

U prijašnjem članku Moć tišine: Kako vježbe tišine donose mir i fokus smo zakoračili u svijet vježba tišine. Kroz sljedećih 7 koraka saznaj kako pripremiti vježbe tišine, kako ih uvesti i provoditi te tko sve sudjeluje u vježbama. Ako tek krećeš s vježbama tišine, na kraju članka te čeka opisana vježba koja vodi prema tišini.

 

1. Prije vježbe tišine

Prije nego krenemo s djecom provoditi vježbe tišine, važno je da i sami iskusimo tišinu. Kada god govorim o tome, uvijek se sjetim da na početku nisam voljela vježbe tišine. Nije mi bilo ugodno sudjelovati u njima te me bilo strah hoću li „dobro izvesti zadatak“. To je bilo zato što mi je bilo teško opustiti se i prepustiti vježbi. Bilo mi je lakše jednom kada sam shvatila da nije bitno hoću li sve točno napraviti, već da je najvažnije postići unutarnji mir i uživati u tišini. Od tada su mi vježbe tišine postale jedan od najdražih dijelova Montessori pedagogije. (Možda je to glavni razlog zašto sam vježbe tišine odabrala kao prvu temu naših radionica.🥰)

Zato je važno da i sami iskusimo tišinu jer smo mi ti koji smo mirni i sabrani te smo primjer djeci. Tu smirenost i opuštenost prenosimo i na djecu tijekom vježbe tišine.

 


(Vježba tišine Boje)

 

2. Priprema materijala

Kada pripremamo vježbu tišine, trebamo pripaziti da imamo dovoljno materijala za sve sudionike vježbe. Ako u razredu imamo 20 djece, trebamo pripremiti 21 karticu za vježbu tišine jer i mi sudjelujemo u vježbi. Tada djeca znaju da ne trebaju brinuti kada će biti izabrana, odnosno kada će doći na red. Znaju da ima dovoljno materijala za svakoga od njih.

Kod nekih vježba nam broj materijala ne treba biti točan, odnosno možemo staviti više predmeta. Tada posljednja osoba može izabrati između nekoliko različitih predmeta. Npr. ovu vježbu tišine sa školjkama smo započeli sa slaganjem spirale od školjka na sredini platna. U košari je bilo više školjka pa je svako dijete (čak i ono koje je bilo posljednje) moglo izabrati koju točno školjku želi.

 

 
(Vježba tišine sa školjkama)

 

3. Uvođenje vježba tišine

Kada tek uvodimo vježbe tišine, najbolje je krenuti s vježbom koja vodi prema tišini koja je opisana na kraju članka. Nakon nje možemo uvoditi jednostavnije vježbe s pomoću kojih djeca doživljavaju tišinu i svijet oko sebe.

Prve vježbe tišine objašnjavamo i pokazujemo njihovo izvođenje. Kasnije vježbe uvodimo sa što manje govora. U njima će djeca kroz naše izvođenje vidjeti što trebaju činiti. Npr. vježba tišine je zamišljena tako da cvijetu dodamo karticu s njegovom fotografijom i nazivom. Umjesto da djeci kažemo što trebaju napraviti, pokazujemo im primjerom. Mi prvi uzimamo karticu i postavljamo je ispod cvijeta. Zato većinu prvih vježba tišine započinje odrasla osoba kako bi djeca mogla vidjeti što trebaju učiniti.

 

 
(Vježba tišine Cvijeće)

 

4. Početak i kraj vježbe tišine

Većina vježba tišine ima naglašen svoj početak i kraj.

Možemo ih započeti i završiti na više načina:

  • Kada svi sjednu u krug, možemo reći djeci: „Tko želi sudjelovati u ovoj vježbi tišine, može otvoriti svoje dlanove.“ Time djeca jedna drugoj pokazuju da žele sudjelovati u vježbi.
  • Vježbe u kojima je prisutna glazba u pozadini možemo započeti pojačavanjem glazbe, a završiti stišavanjem glazbe.
  • Početak i kraj možemo obilježiti zvukom zvona, tibetanske zvučne zdjele ili zvukom nekog instrumenta.
  • Vježbe možemo započeti paljenjem, a završiti gašenjem svijeće. To možemo učiniti još zanimljivijim tako da svijeću upalimo šibicom, a ugasimo je zvonom za gašenje svijeće.
  • Neke vježbe možemo započeti i rečenicom: „Ova vježba će započeti sa mnom, a završiti kada će svaka kartica imati svoj par/kada nema više predmeta u košari.

 


(Svijeća kojom možemo označiti početak i kraj vježbe)

 

5. Tijekom vježbe tišine

Kao što sam spomenula prije, na početku vježbe tišine djeca otvaraju svoje dlanove. Tako pokazuju drugima da još nisu sudjelovali u vježbi te da žele da ih se izabere.

Imamo više načina na koji odabiremo osobu koja vježbu nastavlja nakon nas. Tijekom vježba tišine, uvodimo jedan po jedan način, odnosno, ne uvodimo više načina odjednom.

Odabir sljedeće osobe:

  • Po redu, u krug. Ovaj način „biranja“ najčešće koristimo u prvim vježbama tišine ili s mlađom djecom. Ako vježba tišine kreće od nas, nakon nas je nastavlja osoba pokraj nas, itd.
  • Dođemo do djeteta i svojim dlanovima prođemo po njegovima.
  • Dođemo do djeteta i naklonimo mu se. Ovaj način biranja posebno odgovara djeci koja ne vole fizički kontakt s drugima.
  • Davanje košare/posude s materijalima. Npr. kod mandale, kada postavimo nekoliko oblika u mandalu, košaru s materijalima donosimo do sljedećeg djeteta i dajemo ju je.

Jednom kada izaberemo sljedeće dijete, vraćamo se na svoje mjesto i prekrižimo ruke. To je znak drugima da smo mi završili s onime što je bilo zadano u vježbi.

 


(Vježba tišine Mandala)

 

6. Sudjelovanje u vježbama

Sudjelovanje u vježbama tišine je dobrovoljno. Dijete ne prisiljavamo na sudjelovanje ako ono to ne želi. Zato vježbu možemo započeti tako da kažemo da oni koji žele sudjelovati otvore svoje dlanove. Djeca koja ne žele sudjelovati, mogu odmah na početku prekrižiti svoje ruke.

U prvim vježbama tišine mi se dogodilo da se dijete nije htjelo priključiti krugu tijekom vježbe tišine. U tom slučaju sam ga zamolila da sjedne negdje u učionici gdje se osjeća ugodno (u kutić, za svoje radno mjesto) te da radi nešto u tišini kako bi drugi mogli sudjelovati u vježbi tišine. Jednom kada je dijete vidjelo što su vježbe tišine i kako one funkcioniraju, rado nam se priključilo u sljedeću vježbu.

 


(Vježba tišine sa školjkama)

 

7. Vrijeme za vježbe tišine

Budući da nam vježbe tišine služe da se djeca opuste, smire, te iskuse mir i tišinu, najčešće ih provodimo ujutro. Pomažu nam da se djeca odmaknu od jutarnje užurbanosti i buke kod kuće, u prometu i u školi. Ako ih provodimo ujutro, možemo ih povezati s temama koje smo pripremili za taj dan. Npr., ako nam je tema iz Hrvatskog jezika tog dana opis predmeta ili lika, kao jutarnju vježbu tišine možemo pripremiti vježbu tišine s uzorcima životinja. U toj vježbi minijaturi životinje pridružujemo fotografiju s nazivom te uzorak životinje. Vježba tišine nam služi kao motivacija za opisivanje tih životinja. Nakon usmenog opisa životinja i njihovog krzna/kože/perja, taj opis zapisujemo. Istu temu možemo provući i kroz ostatak dana pa tako na satu Likovne kulture možemo slikati te životinje, njihove uzorke i sl.

Vježbu tišine možemo organizirati i tijekom dana kada vidimo da je djeci potreban odmor i pauza za opuštanje. Zato neke od kolegica vježbe tišine organiziraju tijekom produženog boravka, točnije nakon ručka ili prije pisanja domaće zadaće i učenja.

 


(Vježba tišine Prepoznaj životinju)

Vježba koja vodi prema tišini

Potrebni materijali

Za ovu vježbu ti je potrebno zvono, tibetanska zvučna zdjela ili neki instrument (npr. triangl) koji će predstaviti početak i kraj vježbe.

Tijek vježbe

Djeca mogu sjesti na tepih ili oko tepiha na jastucima. Vježba počinje i završava zvonom.

Možeš im reći: „Udobno sjednite i opustite se. Kada čujete zvono, zatvorite oči i slušajte tišinu.“ Pozvoni i pričekaj oko 20 sekundi (možeš pričekati kraće ili duže – ovisno o reakcijama djece tijekom vježbe). Ponovno pozvoni i reci im da mogu otvoriti oči.

Nakon toga pitaj djecu što su sve čula. Kada nekoliko djece ispriča što su čuli, reci im neka ovaj put pokušaju što bolje slušati tišinu. Ponovi vježbu još nekoliko puta, oko 20 sekundi svaki put. Prije zadnjeg slušanja tišine im možeš reći da neki kažu da ako slušaš dovoljno dobro, da ćeš čuti otkucaje svog srca. To će im vježbu učiniti još zanimljivijom te će pokušati čuti otkucaje svog srca. 😊

Savjeti

Procijeni koliko je puta potrebno ponoviti vježbu – tri puta ili jednom. To ovisi o dobi i zainteresiranosti djece. Istu vježbu možete ponoviti i nekoliko dana kasnije.


(Tibetanska zvučna zdjela kojim možemo označiti početak i kraj vježbe)

 

Vjerujem da će ti ovih 7 koraka pomoći kod svih vježba tišine koje sigurno već sad planiraš. Najvažnije što trebaš znati je da je cilj svake vježbe opuštanje, smirivanje, slušanje tišine i uživanje u tišini. Ne trebaš brinuti ako vam neke vježbe ne uspiju jer je i to dio procesa učenja o tišini. 😊

Za kraj, napravi screenshot ovog članka i podijeli ga uz link na svojoj najdražoj društvenoj mreži kako bi i ostali saznali za vježbe tišine. 🤗✨

 

Ako još nisi, besplatno preuzmi i pripremi Morsku vježbu tišine. 🐚⛵

Natrag na blog

Komentiraj