Montessori u praksi: Slobodan rad i iskustva iz Montessori učionice u Grazu

Montessori u praksi: Slobodan rad i iskustva iz Montessori učionice u Grazu

Montessori pedagogija naglašava važnost slobode u učenju, a jedan od ključnih elemenata ovog pristupa je slobodan rad. Ovaj oblik nastave omogućava djeci da sama biraju materijale, mjesto rada, tempo, pa čak i s kime će raditi. Kroz ovu slobodu, djeca razvijaju odgovornost, samodisciplinu i samostalnost, dok istovremeno zadovoljavaju prirodnu potrebu za kretanjem i socijalizacijom.

U ovom članku ćemo istražiti kako se slobodan rad primjenjuje u Montessori okruženju, uz konkretne primjere iz škole u Grazu.

 

Sloboda i Montessori pedagogija

U Montessori pedagogiji se često susrećemo s izrazom slobodan rad. To je oblik nastave u kojem dijete samo bira materijale, mjesto rada, socijalni oblik rada te tempo kojim će raditi. Ovakav pristup pomaže djetetu da razvije osjećaj odgovornosti u korištenju svoje slobode. Također, na taj način se potiče njegova samodisciplina, samostalnost, odgovorno učenje i rad. Uz sve to, dijete zadovoljava svoju potrebu za kretanjem i komuniciranjem s drugima.

 

Ključna komponenta slobodnog rada je pripremljena okolina koja je osmišljena i organizirana tako da se djeca u njoj osjećaju ugodno te da ih motivira za rad. U njoj su materijali lako dostupni djeci. Iako se od svakog materijala nalazi po jedan primjerak ima ih dovoljno da svako dijete može raditi sa svojim.

 


(Fotografija pripremljene okoline u Montessori učionici u Grazu)

 

Slobodan rad u Grazu

U sklopu Montessori edukacije sam provela nekoliko dana u različitim Montessori školama u Grazu. Jedna od škola koje sam posjetila je provodila Montessori program za učenike od 1. do 4. razreda. Od 5. razreda su učenici nastavili školovanje prema redovnom programu. Njihov Montessori program se malčice razlikovao za učenike od 1. do 3. razreda, od programa za učenike 4. razreda.

 

Program od 1. do 3. razreda

Djeca su bila podijeljena u 4 razreda od kojih je svaki imao glavnu učiteljicu. Uz to su imali i 2 učiteljice koje su pomagale djeci u sva 4 razreda. Njihov radni dan je počeo s okupljanjem u učionici koje je trajalo od 7:30 do 7:45. Svaki učenik koji je došao se rukovao s učiteljicom, pripremio pernicu na svom radnom mjestu te sjeo u krug oko tepiha. Kada su svi stigli, u jutarnjem krugu su izmijenili informacije i plan za taj dan. Ponekad tijekom jutarnjeg kruga održe i vježbe tišine ili im učiteljica demonstrira neki od materijala ili ispriča priču.

Nakon toga je slijedio slobodan rad gdje su učenici birali s kojim će materijalima raditi, s kime će raditi te gdje će raditi. Na raspolaganju su imali i veliku prostoriju u kojoj su mogli raditi učenici sva četiri razreda. U toj prostoriji je puno slobodnog prostora gdje djeca mogu raditi s materijalima na tepisima. Također su im dostupni stolovi i stolice te neki od Montessori materijala. Neki su koristili materijale koji su se nalazili u toj prostoriji dok su ih drugi donosili iz svojih učionica. Uz tu prostoriju imaju opremljen i radni prostor na otvorenom gdje mogu raditi kad je vani lijepo vrijeme.

 


(Fotografija dijela zajedničke prostorije za rad)

 

Neki učenici su radili u paru, neki samostalno. Neki su bili u učionicama, neki u velikoj, zajedničkoj prostoriji. Samostalno ili uz pomoć učiteljica su birali materijal za rad te radili na podu ili za stolom. Svih 6 učiteljica je radilo s učenicima – neke su im demonstrirale rad s materijalima nakon čega su otišle raditi s drugom djecom. Neke od njih su promatrale učenike u radu i pomagale im ako im je bila potrebna pomoć. Na taj način su radili oko 2 školska sata.

Učiteljica ih je zvončićem obavijestila da se bliži kraj slobodnog rada te su svi polako završavali s aktivnostima, krenuli pospremati materijale i vratili se u krug. Kada su svi bili gotovi, u krugu su jedan po jedan govorili što su taj dan radili. Neki od učenika su ostalima pročitali svoje radove. Ono što su učenici taj dan radili, učiteljica je zapisala u svoju tablicu koja joj olakšava praćenje rada učenika.

Nakon slobodnog rada, učenici su se uputili na doručak te igru i odmor na otvorenom. Nakon toga je za sve njih slijedila redovna nastava u njihovim učionicama.

 


(Fotografija jesenske vježbe tišine)

 

Program za učenike 4. razreda

Četvrtaši su se nalazili u posebnoj, manjoj učionici koja je bila udaljena od ostalih Montessori učionica. Uz učionicu su imali i manju, dodatnu prostoriju u kojoj se nalazila većina materijala za rad.

Program za četvrtaše se razlikuje od ostalih razreda po tome što oni imaju slobodan rad samo tri puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom i petkom) te što imaju tjedne planove. Njihov tjedni plan je tablica u koju učenici pišu datum, naziv materijala s kojim su radili, nastavni predmet kojem pripada taj materijal te jesu li završili vježbu ili nisu. Na taj način učenici samostalno vode brigu o tome što su sve radili i kada.

 


(Prikaz tjednog plana iz Montessori škole u Grazu za 4. razrede)

 

Tijekom slobodnog rada učenici su radili na hodniku, u učionici i u prostoriji s materijalima. Neki su se pripremali za prezentiranje plakata (koje je slijedilo na kraju slobodnog rada) ili su istraživali svoju temu na računalu. Neki su uz pomoć kartica vježbali nastavni sadržaj koji im je teži, neki su radili pokuse, a neki s materijalima.

Budući da je ovdje bio jedan učitelj na 24 učenika, imao je znatno veću količinu posla. Bez obzira na to, rad ovog učitelja i organizacija slobodnog rada za 24 učenika su me ohrabrili da i sama isprobam taj oblik rada. 

Nakon slobodnog rada su se i oni uputili na odmor i igru te su nakon toga nastavili s redovnom nastavom.

 


(Dio učionice u Montessori školi u Grazu)

 

U današnjem članku sam ti približila kako je izgledao slobodan rad u školi u Grazu. Već sljedeći tjedan stiže novi članak u kojem ću opisati slobodan rad u mom razredu.

 

Bonus

Od ponedjeljka počinje nova nastavna godina i vjerujem da već imaš spremno mnogo ideja koje ćeš raditi u svom razredu ili vrtićkoj skupini. Ako ne stigneš izraditi svoje materijale, nadam se da će ti pomoći neki od mojih.

Možeš preuzeti neki od besplatnih materijala koje ćeš izraditi ili možeš naručiti već gotove materijale. Kako bih ti zahvalila što si tu i što si došla do kraja članka, darujem ti kod za 20% popusta koji vrijedi za prvih 5 osoba koje će ga iskoristiti na vrijeme. Kod BACKTOSCHOOL20 možeš upisati u zadnjem dijelu procesa kupnje ili možeš kliknuti na kod. Kod vrijedi za sve na web stranici osim za setove s minijaturama jer su oni već dostupni po nižim cijenama.

Back to blog

9 comments

Zanimljivo je čitati o praksi Montessori škole. Uvijek je lijepo saznati nešto novo, često sam se pitala kako se djeca Montessori vrtića i škola prilagode daljnjem učenju u “klasičnom” školskom sustavu, iz teksta primijećujem da četvrti razred zapravo radi na tome.
Ono što me oduševljava je ritam izmjena aktivnosti. Voljela bih više elemenata Montessori pedagogije koristiti u odgojno obrazovnom radu sa djecom vrtićke dobi.

Nikolina Jelić

Iznimno zanimljiv članak! Zainteresirale su me igre tišine. U ponedjeljak uplovljavam u učiteljske vode i krećem s prvim razredom. Oni kreću s učenjem, a zajedno s njima i ja!
Istražit ću malo više o igrama tišine i nastojati ih implementirati u nastavu! :)

Lucija Volgemuth

Odlično mi je pročitati ovakve primjere prakse jer mogu nešto od ovih ideja implementirati u svoj rad kao učiteljica. Bar dio ovakvih ideja, te ih prilagoditi svojim učenicima.

Josipa

Predivno, tako se djeca pripremaju za život. I ja bih s veseljem pohađala takvu školu 😍

Katarina Brnić

Primjećujem da smo bile u istoj školi. Ono što me je u Grazu oduševilo, kako u školama, tako i u vrtiću je da su djeca čitavo vrijeme bila aktivna bez nepotrebnog vikanja i trčanja. Za neupućene, imaju manje dvorane poput onih za tjelesnu kulturu i tamo mogu otići i u vrijeme slobodnog rada te se do mile volje iskakati. Naravno, učiteljice i odgajateljice su dobar primjer djeci jer i one priđu jedna drugoj kako bi se normalnim glasom dogovorile. U toj školi bila sam u vrijeme kada imaju za roditelje dane otvorenih vrata. Djeca su bila toliko zaokupljena radom da nisu doživljavali niti te roditelje, niti nas buduće Montessori pedagoge.

Lovorka Kovačević-Poletto

Leave a comment