Učimo uz lekciju u tri stupnja

Učimo uz lekciju u tri stupnja

Maria Montessori je tijekom svog života proučavala i promatrala djecu, njihov rad i razvoj te rad s materijalima. Na temelju toga je razvila i osmislila različite materijale, kao i didaktičke principe koji nas još danas vode u radu s djecom. Jedan od tih didaktičkih principa je lekcija u tri stupnja, odnosno lekcija u tri koraka.

 

Što je lekcija u tri stupnja?

Lekcija u tri stupnja je metoda kojom dijete usvaja nove pojmove (npr. slova, nazive predmeta, boja...). U lekciji ga vodi odrasla osoba, odnosno učitelj, odgojitelj ili roditelj. Ovom lekcijom najčešće uvodimo nazive za 2 do 3 nova pojma.

 

Materijali potrebni za lekciju

Za izvođenje ove lekcije su potrebna 2 do 3 fizička predmeta ili kartice s prikazom predmeta čije nazive želimo da dijete usvoji. Na primjer:

  • Ako želimo da dijete usvoji nove nazive životinja, pripremit ćemo 2 do 3 minijature životinja. Ako nemamo minijature, možemo koristiti kartice s prikazima životinja.
  • Ako želimo da dijete usvoji nazive predmeta za osobnu higijenu, pripremit ćemo 2 do 3 nova predmeta.

 

Ako dijete već poznaje nazive nekih predmeta unutar te skupine, možemo staviti 2 nepoznata predmeta i 1 poznati. Npr. kod osobne higijene, djetetu poznat pojam je ručnik, a novi pojmovi su grickalica i četkica za nokte.

 


(Prikaz lekcije u tri stupnja s priborom za osobnu higijenu)


Kako provesti lekciju u tri stupnja
(primjer sa životinjama svijeta)

Izdvajamo 2 do 3 životinje (npr. životinje koje žive u Australiji) čije nazive želimo da dijete usvoji. Stavljamo ih na tepih ispred nas, jednu pokraj druge. Važno je spomenuti da odrasla osoba sjedi s djetetove dominantne strane. To znači da ako je dijete dešnjak da trebamo sjesti s njegove desne strane.

 

1. stupanj: Odrasla osoba imenuje

U prvom koraku, odnosno stupnju, predstavljamo djetetu predmet, povezujući ga s njegovim nazivom. To činimo tako da pokažemo na predmete te ga polako, razgovijetno i jasno imenujemo.

„Ovo je koala.“

„Ovo je klokan.“

„Ovo je ovca.“

 


(Prikaz 1. stupnja u kojem odrasla osoba pokazuje i imenuje životinju)

 

2. stupanj: Dijete prepoznaje

U drugom se koraku zadovoljava djetetova potreba za kretanjem te se aktivnost iz djetetove perspektive pretvara u igru. Ova aktivnost traje najduže jer dijete kroz nju usvaja nove pojmove. Dijete prepoznaje pojam te čini ono što mu je odrasla osoba zadala nalogom. S nalozima se možemo poigrati kako bi dijete uz igru usvojilo sve zadane pojmove. Koristimo glagole poput odnesi, donesi, sakrij, dodaj, daj, pokaži, stavi, vrati i sl.

„Dodaj mi koalu.“

„Pokaži mi klokana.“

„Sakrij ovcu iza sebe.“

„Odnesi klokana na stol.“

„Vrati ovcu na tepih.“

„Odnesi koalu sestri.“

„Vrati klokana.“

 

S ovim korakom završavamo kada smo sigurni da je dijete usvojilo pojmove ili kada primijetimo da je dijete zasićeno s ovom aktivnošću.

 


(Prikaz 2. stupnja u kojem dijete prepoznaje životinje i izvršava različite naloge)


3. stupanj: Dijete imenuje

U trećem koraku dijete samostalno imenuje zadane pojmove.

Pokazujemo na predmet i pitamo dijete:

„Što je ovo?“

 

Ako dijete ne zna prepoznati i imenovati pojam u trećem koraku, vraćamo se na prijašnji korak (Dijete prepoznaje). Jako je važno da djetetu ne govorimo da je pogriješilo već se samo vratimo na drugi korak i ponavljamo ga. Aktivnost završava kada se uspješno izvede ili kada je dijete zasićeno tom aktivnošću.

 

Uz ovu lekciju možemo uvesti nazive svih novih pojmova.


(Prikaz 3. stupnja u kojem dijete imenuje životinju)


Lekcija u tri stupnja – kod kuće ili u školi?

Lekciju u tri stupnja možemo provoditi s djecom i kod kuće i u školi. Kod kuće ju je lakše provesti zbog manjeg broja djece i fleksibilnosti vremena. U školi je izazovnije zbog većeg broja djece u razredu i vremenskih ograničenja. Tijekom nastave je možemo provesti kada su druga djeca zauzeta sa svojim zadatcima te ne trebaju našu pomoć. Tada možemo u radu jedan na jedan, jednom učeniku pomoći da usvoji nove pojmove.

 


(Prikaz lekcije u tri stupnja s planetima)


Iskustva iz učionice

Djeca ovu aktivnost jako vole! Najčešće sam je koristila tijekom izvannastavne aktivnosti na kojoj su bila djeca od 1. do 4. razreda. Budući da su četvrtaši sami istraživali teme i radili s materijalima, lekciju u tri stupnja sam najčešće radila s prvašićima i drugašićima.

Uz nju smo usvajali nazive planeta i kontinenata. Ovu lekciju sam uvijek radila s jednim djetetom, ali sam u 2. koraku uključila i druge učenike u razredu. Uključila sam ih tako da sam djetetu s kojim sam radila dala nalog poput Odnesi Europu Ivanu; Odnesu Aziju Petru i sl. Upravo im je to najdraži dio ove aktivnosti. I onome djetetu koje izvodi vježbu, ali i ostalima koji dobiju zadani predmet.

Naravno, pazila sam da ne ometam djecu koja su zaokupljena onime što rade, odnosno kod koje je došlo do polarizacije pažnje (više o tome u nekom budućem članku). Najčešće sam birala da predmet odnesu onima koji su u parovima istraživali neku novu temu, birali materijal, izrađivali plakat i sl.

Lekciju sam provodila i sa svojim razredom tijekom redovnih sati. To je bilo većinom u prvom i drugom razredu s onom djecom koja su trebala pomoć s usvajanjem nekih novih, njima težih pojmova. Kada bi ostatak razreda bio zaposlen s nekom od aktivnosti, s jednim djetetom bi je stigla napraviti jedan na jedan. Naravno, zbog broja djece u razredu i vremenske ograničenosti, to nije bilo uvijek moguće provesti, posebno ne sa svom djecom u razredu.

 


(Prikaz lekcije u tri stupnja s kontinentima)

 

Lekcija u tri stupnja je jednostavna, ali učinkovita metoda kojom dijete usvaja nove pojmove kroz igru i interakciju. Uz nju možemo uvesti nove pojmove, bilo da koristimo konkretne predmete, minijature ili kartice.

Jeste li već isprobali ovu lekciju? Ako niste, pišite mi za koje nove pojmove je planirate isprobati. 🥰

Back to blog

5 comments

Zaista si divno objasnila ovo! Vec neko vrijeme praktikujem ovakav nacin ucenje sa svojom curicom. Hvala na idejama!

Amina

Ovaj članak pruža izvanredan uvid u metodu lekcije u tri stupnja, koja je ključni element Montessori pedagogije. Jasno i temeljito objašnjeni koraci čine ovu metodu lako primjenjivom u svakodnevnom radu s djecom. Posebno mi se svidjela praktičnost savjeta o tome kako prilagoditi lekciju različitim okolnostima i potrebama djece. Na jednostavan način je preneseno, što sigurno pomaže roditeljima i odgojiteljima u njihovoj ulozi. Ova metoda ne samo da pomaže djeci u usvajanju novih pojmova, već ih i potiče na aktivno sudjelovanje i istraživanje, što je izuzetno važno za njihov cjelokupni razvoj.

Bravo! 👏🥰

Ani

Kada neko ovako lepo objasni, ovi koraci zaista imaju smisla. Čak deluje da se ovako lakše i brži uči, a pri tom nije samo učenje već na kraju uključuje i igru a svi znamo koliko je taj aspekt deci važan! Bravo!

Sanja

Draga Ljiljana, hvala Vam na komentaru! 🥰 Odlične ideje! I sama znam da je djeci često teško zapamtiti nove matematičke pojmove tako da vjerujem da će im uz lekciju u tri stupnja biti puno lakše. ☺️ Posebno ako imate konkretna tijela i likove, tada je još zabavnije. 😄

Larin Montessori Svijet

Pozdrav!
Mislim da ću lekcijom u tri stupa vježbati usvajanje matematičkih pojmova: nazivi računskih radnji, imena geometrijskih likova i tijela.

Ljiljana Ovčar

Leave a comment